Geplaatst op: 2013-05-01 , Laatste bewerking op: 2017-05-01
Koninginnedag, voortaan Koningsdag op 30 april moge dan een belangrijke feestdag voor de Nederlanders zijn, de Fransen hebben allemaal vrij op 1 mei. De internationale Dag van de arbeid heeft een lange geschiedenis, die samenhangt met een veel oudere traditie, die van de meiklokjes.
De traditie wil dat je op 1 mei meiklokjes aanbiedt aan je vrienden. Dat komt goed uit, want 1 mei is ook een vrije dag. De meiklokjes, ofwel lelietjes-van-dalen, typische voorjaarsbloemen, worden uitgedeeld om het einde van de winter te vieren en voorspoed te wensen aan de gelukkige ontvanger.
Oude traditie
Het schijnt dat het gebruik teruggaat tot 1561, waarin Charles IX de lelietjes-van-dalen ontvangt als 'porte-bonheur'. Hij besluit daarop om voortaan elk jaar meiklokjes aan te bieden aan de dames van het hof.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt het gebruik gekoppeld aan de eerste mei, dag van de arbeid (ingesteld op 1889). Een lastig detail is dat het oorspronkelijke Feest van de arbeiders door general Pétain wordt omgedoopt in de Dag van de Arbeid, maar goed, zo'n vrije dag is altijd meegenomen...
Een andere traditie is die van de 'Bal des muguets': jongeren organiseerden bals, waar de ouders niet mochten komen. De meisjes waren in het wit gekleed, de jongemannen droegen een meiklokje op hun kostuum. Daarom wordt het meiklokje ook wel met 'rencontres amoureuses' geassocieerd.
Het valt niet altijd mee om de meiklokjes in bloei te hebben op 1 mei, want met te weinig zon lukt het niet. Dit jaar is het redelijk gelukt, we mogen niet klagen. Niet dat ik er een heel bosje van kan maken, maar er staan er een paar in bloei!