Als je met hout stookt, verwarm je jezelf drie keer (Jan dan, tenminste :-)

Als je met hout stookt, verwarm je jezelf drie keer (Jan dan, tenminste :-)

Sinds we een paar jaar geleden besloten onze gasketel niet te vervangen, verwarmen we ons nu bijna helemaal met de houtkachels. En dat betekent: veel vervoer, veel gesjouw, veel gekloof, veel verplaatsen, veel gedoe dus, maar ook zeker: veel plezier!


Jan zijn joy in wintertimes: hout halen! (2023)
Jan zijn joy in wintertimes: hout halen! (2023)


Kachels zijn toch altijd weer het centrum van een ruimte, daar waar je blik naartoe trekt, waar je ruimte vrijlaat om eromheen te kunnen zitten, of om ervoor te staan als je het heel koud hebt. Het is Jan zijn plezier (meestal dan) om met dat hout druk in de weer te zijn, van inkopen en verzamelen op het terrein, via drogen en slim ergens neerleggen, tot kloven en aanmaakhoutjes maken.

Kachels kopen en installeren, dat was pas een klus!

We wilden al een tijdje van het gas af, want we zagen niets in de aanschaf van een nieuwe ketel. Dat betekende dat we moesten overschakelen op andere energiebronnen. Dus werd het electra (met nieuwe kachels) en hout.

Maar voor het zover was, hadden we een heel besluit-besluiteloosheid-besluit-besluiteloosheid-besluit parcours doorlopen*). Ik denk dat we wel een jaar of twee bezig zijn geweest voordat de kogel door de kerk was. Is het haalbaar om het huis op hout te verwarmen, met enkel wat elektrische kachels erbij voor als dat echt nodig is? Zijn pelletkachels toch beter [spoiler alert: nee, zeker niet vanuit ecologisch oogpunt]. En waar betalen we dat van - want we kwamen er al snel achter dat het écht een serieus budget betrof. En welke kachels vinden we eigenlijk mooi? Uiteindelijk viel de keuze op Aasgard uit Poitiers, en nu we twee jaar verder zijn kunnen we zeggen dat we géén spijt hebben!

Sinds we nieuwe kachels in de keuken en de salon hebben, is de oude keukenkachel (uit 1992!) naar kantoor verhuisd en de mooie, glimmende rode kachel staat nu in de gîte. Daar hebben onze gasten er heel veel plezier van, ook buiten het stookseizoen, want hij is gewoon heel mooi. Ik zal er binnenkort eens een mooie foto van maken - keep posted!

Kachels uitgekozen, nog méér beslissingen te nemen...

Maar heb je eindelijk je kachels uitgekozen, dan begint het feestje opnieuw. Want je realiseert je dat als die dingen er éénmaal staan, je er nooit meer achter bij kunt komen. En je had toch al zo'n gevoel dat er wat met die muur moest gebeuren (keuken), of met de achterwand van de haard in de salon. En dus sta je opeens je muur in donkergroen te verven (keuken), de haard zo natuurlijk mogelijk af te werken (salon) en de opbouw boven de haard oranje te schilderen.


Die groene muur hè... (2020)
Die groene muur hè... (2020)


Maar daarmee ben je er nog niet. Want ik houd niet van verf rollen, dus moet het worden geschilderd. Nadat de muur eerst wat was bijgewerkt begon dus het schilderen. Dat leverde mooie 'momenten' op. En dan weet je dat je er nog een keer (of twee keer) opnieuw overheen moet. Maar je wilt niet al die mooie plekjes laten verdwijnen onder een egale laag... Dus hebben we één klein stukje gelaten zoals het na de eerste laag was, rechts naast de kachel in de keuken, op een voor bijna iedereen onzichtbare plek. Mijn lievelingsplekje van die muur.

En oh ja, de kachel moet hoger, want dat is minder bukken

Muur éénmaal geschilderd, bedenk je je dat die kachel eigenlijk van de vloer af moet, want je wilt niet zoveel moeten bukken voor het bijladen van hout. Het mag niet te hoog, want dan past het niet meer onder de haard. En het moet bij het geheel passen.


Plank project in wording: de laatste loodjes (2020)
Plank project in wording: de laatste loodjes (2020)


Dus heb ik me uitgeleefd op het eikenhout dat ik ooit ruw heb ingekocht: planken uitzoeken, recht afzagen, door de vandiktebank halen, lijmen, aan elkaar verbinden en passend maken in het zeer onregelmatige 'vak' van de haard. Geolied met speciale olie van Rubio, bijna in de kleur van het in de olie gezette hout van de keuken. Helemaal fijn, hartstikke mooi (al zeg ik het zelf) en ook best een beetje trots.


Past precies!
Past precies!

Lekker warm en nog steeds blij me de gemaakte keuzes

We zijn er nog steeds blij mee, met onze kachels. Het heeft ons leven veranderd want het is nu veel aangenamer in huis. De electriciteit rekening is gekrompen en onze autonomie is gestegen. Het is wel zo dat je per dag een uur of twee tijd moet rekenen als je drie kachels brandend wilt houden. En dat hout moet eerst allemaal in huis worden gelegd. Daarvoor hebben we inmiddels ook een geweldige oplossing gevonden: één van de rijdende rekken die we ooit tweedehands hebben gekocht voor onze buanderie (waskamer) staat nu in de gang, achter de kapstok. Daar kunnen in de zomer voortaan de kussens van de buitenbank in. Ook weer geregeld.


De kachel in de keuken (2021)
De kachel in de keuken (2021)

Enne... als we het buiten een beetje kil hebben, is daar ook een kacheltje voor :-)

Want mijn broertje heeft van een oude gasfles een superleuk en heel handig buitenkacheltje gemaakt. Dat is nog eens wat je noemt genieten van het buitenleven!


Het buitenkacheltje van Jack op La Grosse Talle (2022)
Het buitenkacheltje van Jack op La Grosse Talle (2022)


*) Is dit nou een MCDM / MODM of MADM - en disjunctive of conjunctive - beslissingmodel?

Mijn aandacht voor de manier waarop we besluiten nemen wordt gevoed door de les die ik daarover geef op Excelia: MCDM staat voor Multi Criterion Decision Model, MODM voor Multi Objective Decision Model (richt zich op het optimizeren van een beslissing) en MADM voor Multi Attribute Decision Model (richt zich op een evaluatie van attributen en probeert de beste alternatieven te vinden voor een beslissingsprobleem).

Klinkt best ingewikkeld hè. Is het ook. En het is ook alleen maar bedoeld om studenten te laten zien dat beslissingen vaak heel veel ingewikkelder zijn dan we denken, zelfs als het gaat over 'simpele' dingen. Laat staan over de aanschaf van kachels. Of, houd je vast: over zonnepanelen. Daar kunnen we straks een boek over schrijven. Nou ja, een hoofdstuk dan :-).