Geplaatst op: 2012-05-06 , Laatste bewerking op: 2016-08-07
Ik heb niet de gewoonte om op deze blog over onze politieke opvattingen te praten, maar nu François Hollande tot de nieuwe president van Frankrijk is gekozen kan ik het niet laten om even te laten weten dat we daar ontzettend blij mee zijn op La Grosse Talle. Om allerlei redenen, maar vooral omdat we weer een gevoel van hoop hebben, daar waar we onder Nicolas Sarkozy vooral gefrustreerd en ongerust waren vanwege de algehele aggressiviteit van zijn politiek. Vooral de laatste maanden waren de uitlatingen van de president en zijn medewerkers ten opzichte van buitenlanders ongekend heftig, de UMP (rechts liberaal) was duidelijk bezig met een poging om kiezers bij de extreem rechtse partij Front National van Marine Le Pen weg te halen. Nu in Frankrijk rechts is weggestuurd en in Nederland Geert Wilders is opgestapt, rijst de vraag of Frankrijk en Nederland misschien nog meer gemeen hebben dan hun buik vol van de extreem rechtse idealen…?
In Frankrijk mogen ingezetenen die afkomstig zijn uit de Europese Unie voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen. Dat houdt overigens ook in dat je voor de burgemeester stemt, want die wordt gekozen (de lijsttrekker, maar hij wordt aangewezen door de gekozenen). Andere buitenlanders mogen niet stemmen, ook niet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er is rond die kwestie een heleboel gedoe geweest, want Marine Le Pen en Nicolas Sarkozy zijn tegen het recht voor buitenlanders om voor die gemeenteraadsverkiezingen te stemmen, daar waar François Hollande ervoor is.
Toen het klimaat erg ongemakkelijk werd, heb ik daarom een Facebook pagina aangemaakt met als enige doel: het zichtbaar maken van die buitenlanders, om ze een gezicht te geven en de saus van « alle buitenlanders zijn moslim en dus gevaarlijk voor onze democratie » te ontbinden. Niet dat die pagina al veel succes heeft, maar we houden vol :-).
De Franse overheid verbiedt het bekend maken van de stemmingsuitslagen zolang er nog stembureau’s open zijn, maar die uitslagen zijn dan al via buitenlandse media bekendgemaakt. Franse Twitteraars vinden dat vreemd en zo ontstond de hashtag (keyword) #radiolondres. Met die term werden de afgelopen twee stemmingsdagen de geschate uitslagen via geheimtaal gedeeld op de sociale media. Een overzicht van enkele van die tweets tijdens de eerste ronde kunt u op mijn andere blog vinden (om uw frans te oefenen :-).
Het lag uiteraard voor de hand om de gegevens over Nicolas Sarkozy met zijn Hongaarse origines te verbloemen en om die over François Hollande met de beelden die Fransen over Nederland hebben: Gouda, kaas, Amsterdam, … What’s in a name?