We go ecolo: onze inspanningen om ecologischer te werk te gaan

We go ecolo: onze inspanningen om ecologischer te werk te gaan

Zonder dat je het misschien beseft gaat er krankzinnig veel om in een onderneming als La Grosse Talle. We klussen wat af en gebruiken daarbij veel materialen en technieken, en we moeten veel schoonmaken - waarbij allerlei schoonmaakmiddelen worden ingezet. De afgelopen jaren zijn we begonnen met het nadenken over hoe dat zo ecologisch mogelijk kan.

De snelste klap: schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen werden hier vroeger met kisten vol binnengedragen - en gebruikt, waarbij ze in de natuur terechtkwamen. De connectie is hier direct: van het aanrecht in onze achtertuin zeg maar, want we hebben een lokaal waterverwerkingssysteem. Het was dus de moeite waard om eens na te denken over hoe het ook anders kan. En voilà - hier zijn onze bevindingen:

  • Meer groene zeep, azijn en soda bicarbonaat - minder Jif, allesreiniger uit de winkel of flessen met antikalkspul erin
    Toen ik hier kwam wonen, hadden we een emmer met tien liter (!) groene zeep bij ons - en pas dit jaar was hij helemaal leeg... Maar nu is het schoonmaakmiddel nummer één geworden, want het is minder belastend voor het milieu en het werkt prima. 
    Zeker in combinatie met soda bicarbonaat.
    Je kunt online prima recepten vinden (hier bijvoorbeeld, of hier), en de mijne is er één van "effe tussendoor", maar wel efficiënt: ik doe een lepeltje bicarbonaat in een pot, doe daar een klodder groene zeep bij en meng het geheel met een kop heet water. Let op, het gaat wel schuimen. Maar het is echt een super schoonmaakmiddel - ik zou niet meer zonder kunnen. Je kunt er natuurlijk altijd nog een beetje etherische olieën in doen voor een lekkerder geurtje, maar dat vind ik dan weer niet echt nodig (en wellicht ben ik er te lui voor :-).
    Daar waar we wel allesreiniger en wc-reiniger uit de winkel gebruiken, kopen we merken die ecologisch verantwoord zijn (voor zover dat mogelijk is). 
  • We gaan proberen om de hoeveelheid handzeep-uit-een-pompje te verminderen. Daar komt een stukje nostalgie bij kijken, namelijk het idee van "zelfgemaakt is beter": we maken zelf zeepjes die we in de badkamers leggen. En geloof me, het is hartstikke leuk om te kijken welke combinaties het lekkerste en beste zijn! Als u dus in één van de huisjes komt, dan vindt u er een zelfgemaakt zeepje, in de vorm van een madeleine of een hartje. U snapt wel waarom.
  • Exit de gekleurde synthetische sponsjes. Het zag er leuk uit en was praktisch, maar ook een enorme belasting voor het milieu. Want ook voor één nacht legden we zo'n nieuw sponsje neer, en we konden onmogelijk al die sponsjes zelf gebruiken, dus die verdwenen in de vuilnisbak.
    In plaats daarvan is er nu in elk huisje een ouderwetse afwaskwast - weliswaar van plastic omdat dat toch iets hygiënischer is (lijkt?) dan hout. 
  • Azijn bij de was, in plaats van wasverzachter. Tip van mijn moeder: weg met de wasverzachter, gewoon een scheut azijn in het bakje doen. Werkt fantastisch, is ook goed voor je machine. Omdat we de handdoeken wel lekker zacht willen aanbieden, doen we ze in de droogtrommel, maar we hebben in een hele zuinige geïnvesteerd, zodat daar toch minder electriciteit voor wordt gebruikt.
    We zijn (nog?) niet begonnen aan het zelf maken van wasmiddel en afwasmiddel, misschien dat dat ook nog een keer gaat gebeuren

In de huisjes treft u nu dus standaard een pot groene zeep en een fles ecologisch verantwoorde allesreiniger aan. De groene zeep is bijvoorbeeld goed te gebruiken voor het schoonmaken van het aanrecht (in de gîte, met een houten aanrechtblad zelfs aan te raden!) en van de wasbak. We gebruiken het ook voor het dweilen van de vloeren, die er wel bij varen! 

En op het terrein...

Op het terrein proberen we minder onkruidverdelger te gebruiken. 
Dit is een heikel punt: minder gebruiken is meer voorovergebukt staan om onkruid handmatig weg te halen.
We hebben het een tijdje thermisch geprobeerd, met een soort van vuurspuiter. Probleem: alle zaadjes die latent aanwezig zijn worden geactiveerd, dus er kwam meer onkruid voor terug. Plus dat het twee flessen gas en twee dagen spuiten kostte om alles te behandelen - dat is eigenlijk niet meer ecologisch te noemen. 

Dat systeem gebruiken we nu dus vooral om randen "bij te werken", we doen een beetje handmatig en spuiten iets minder, maar op betere momenten. Wist je dat het de moeite loont om zo laat mogelijk in het seizoen te spuiten? Vlak voor de eerste nachtvorst, dan heb je daar het volgend voorjaar meer plezier van!

Een andere oplossing zou zijn om de kalksteen te vervangen door tegels, maar dat is weer niet zo goed voor de waterhuishouding en - eerlijk is eerlijk - hoe efficiënt het ook zou zijn, we vinden het toch minder passen bij La Grosse Talle.

En we hebben nog wat gedaan: lees hier alles over onze ecologische heggen!