We go ecolo: onze inspanningen om ecologischer te werk te gaan

We go ecolo: onze inspanningen om ecologischer te werk te gaan

Zonder dat je het je beseft, gaat er veel om in een onderneming als La Grosse Talle. We klussen wat af en gebruiken daarbij veel materialen en technieken, en we moeten veel schoonmaken - waarbij allerlei schoonmaakmiddelen worden ingezet. De afgelopen jaren zijn we begonnen met het nadenken over hoe dat zo ecologisch mogelijk kan.

De snelste klap: schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen werden hier vroeger met kisten vol binnengedragen - en gebruikt, waarbij ze in de natuur terechtkwamen. Dat is hier een redelijk directe connectie: van het aanrecht in onze achtertuin, zeg maar. Want we hebben een lokaal waterverwerkingssysteem (waar we ook hard over nadenken om het te laten voldoen aan de normen). Het was dus de moeite waard om eens na te denken over hoe het ook anders kan. En voilà - hier zijn onze bevindingen:

  • Meer groene zeep, azijn en soda bicarbonaat - minder Jif, allesreiniger uit de winkel of flessen met antikalkspul erin
    Toen ik hier kwam wonen, hadden we een emmer met tien liter (!) groene zeep bij ons - en pas dit jaar was hij helemaal leeg... Maar nu is het schoonmaakmiddel nummer één geworden, want het is minder belastend voor het milieu en het werkt prima. 
    Zeker in combinatie met soda bicarbonaat.
    Je kunt online prima recepten vinden, en de mijne is er één van "effe tussendoor", maar wel efficiënt: ik doe een lepeltje bicarbonaat in een pot, doe daar een klodder groene zeep bij en meng het geheel met een kop heet water. Let op, het gaat wel schuimen. Maar het is echt een super schoonmaakmiddel - ik zou niet meer zonder kunnen. Je kunt er natuurlijk altijd nog een beetje etherische olieën in doen voor een lekkerder geurtje, maar dat vind ik dan weer niet echt nodig (en wellicht ben ik er te lui voor :-).
  • We gaan proberen om de hoeveelheid handzeep-uit-een-pompje te verminderen. Daar komt een stukje nostalgie bij kijken, namelijk het idee van "zelfgemaakt is beter"

En op het terrein...

Op het terrein proberen we minder onkruidverdelger te gebruiken. 
Dit is een heikel punt: minder gebruiken is meer voorovergebukt staan om onkruid handmatig weg te halen.
We hebben het een tijdje thermisch geprobeerd, met een soort van vuurspuiter. Probleem: alle zaadjes die latent aanwezig zijn worden geactiveerd, dus er kwam meer onkruid voor terug. Plus dat het twee flessen gas en twee dagen spuiten kostte om alles te behandelen - dat is eigenlijk niet meer ecologisch te noemen. 

Dat systeem gebruiken we nu dus vooral om randen "bij te werken", we doen een beetje handmatig en spuiten iets minder, maar op betere momenten. Wist je dat het de moeite loont om zo laat mogelijk in het seizoen te spuiten? Vlak voor de eerste nachtvorst, dan heb je daar het volgend voorjaar meer plezier van!

Een andere oplossing zou zijn om de kalksteen te vervangen door tegels, maar dat is weer niet zo goed voor de waterhuishouding en - eerlijk is eerlijk - hoe efficiënt het ook zou zijn, we vinden het toch minder passen bij La Grosse Talle.