Het Tiny House

Het Tiny House op La Grosse Talle

2019 07 29 Th Oplevering 6533

Mag ik u voorstellen: het Tiny House op La Grosse Talle! 

Eigenhandig gebouwd naar eigen tekening, gesitueerd op het mooiste plekje van het campingterrein, onder de bomen en met een park voor de deur, biedt deze nieuwste aanwinst een geheel nieuwe ervaring van rust en ruimte. 

Oké, er is iets minder rust en wat meer activiteit tussen pakweg half juli en half augustus, maar dat betekent dat je vanaf het vroege voorjaar tot aan het begin van de winter op een bijzondere manier in een natuurlijke omgeving van rust en ruimte (en de vogels) kunt genieten.

Huisje voor twee à vier personen

Het huisje is geschikt voor twee à vier personen. Het is een echt Tiny House - dus met z'n vieren is het wel wat inschikken. Maar het kan, want het is al verschillende keren gebeurd. We kunnen er "chauffeuses" bij zetten: dat zijn uitklapbare stoelen van dik schuim, geschikt voor kinderen.

Als je het bed draait, kunnen het opklapbare tafeltje en stoelen in voor- en naseizoen of op regenachtige dagen binnen staan. 

Er is een barbecue, en twee heerlijke luie stoelen met een laag tafeltje. Bovendien: er is ruim plek voor het Tiny House, zodat je met schaduw of zon mee kunt bewegen - of er gemakkelijk een tentje bij kunt zetten.

(Terwijl ik dit schrijf, op het terras van het Tiny House, zie ik een eekhoorn voorbij komen en vliegen de Vlaamse gaaien af en aan).

Maar vooral: die keuken! Er is een klein aanrechtje (met een groene kraan, zeg nou eerlijk, is dat niet cool?) en een aanrechtblad met koelkast en rekje eronder. De tweepits kookplaat (gas) is gemonteerd op een verrijdbaar meubel. Met een beetje passen en meten, kun je dat meubel tussen de aanrecht (wasbak) en het raam schuiven, zodat je van buitenaf kunt koken in de zomer, of om meer ruimte te creëren als je niet hoeft te koken. Klein, maar fijn, zeg maar!

2019 05 29 Th Keukenblok 850Px 6537

De afwerking

2019 05 29 Th Oplevering Bed 500Px 6511

Deze winter staat in het teken van de afwerking van het Tiny House: haakjes, plankjes, diverse afwerkingen binnen en buiten, beitsen van de nog niet behandelde wandjes, een deur tussen badkamer en leefruimte, de douchecabine en een droog toilet staan op het programma. Tot die tijd geldt de prijs van 75€ per nacht - en moeten de gasten in het campinggebouw naar het toilet en voor hun douche. Maar er is warm en koud water in het huisje, dus koken en afwassen kun je gewoon ter plekke.

Het droge toilet

Het uitgangspunt was om een zo ecologisch mogelijk huisje te bouwen. Vandaar het gebruik van hout en van ecologisch goedgekeurd isolatiemateriaal bijvoorbeeld. Daarentegen hebben we geen beits op waterbasis gebruikt, omdat ik daar minder goede ervaringen mee heb (duurzaamheid, 'rendu', ...). Maar de aanrechtjes bijvoorbeeld, zijn van geolied acacia (het duurzaamste Europese hardhout). En de vloer wordt ook met een olie behandeld.

Een andere wens was om een test te doen met een droog toilet. We hebben het zelf al eens geprobeerd, bij ons op de slaapkamer - die test was eigenlijk meer dan positief. 

Het principe is dat er geen water te pas komt bij het toilet: er wordt een roestvrijstale emmer met roestvrijstale rand geplaatst in een nog te bouwen houten omhulsel, waarop weer een normale wc-bril wordt gemonteerd. Na elke toiletbeurt spoel je niets weg met water, maar deponeer je zaagsel in de emmer. Als de emmer vol is, of als je hem vol genoeg vindt, dan kun je hem op een speciaal daarvoor te creëren plek neerzetten en al dan niet zelf omspoelen of neerzetten en inruilen voor een schone emmer. 

Een droog toilet ruikt dus in principe niet naar uitwerpselen, of naar urine, maar naar hout (zaagsel). De eerste keer is een beetje speciaal, want we zijn zo gewend aan water te horen en te "weten", maar het wordt snel een doodnormale zaak. 

En als het je niet bevalt, dan kun je natuurlijk altijd naar het toilet in het campinggebouw :-).