Markt!

Markten, markten, markten!

Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan slenteren over de markt. Bijna elk dorp heeft er wel één en vanuit La Grosse Talle zijn er dus verschillende leuke markten te bezoeken. Ze beginnen altijd al 's morgens vroeg en eindigen tussen 12 en 13 uur.

Dinsdag: Lezay (8 km)

130716 Marche Lezay Hallen 850Px 1814

De markt in Lezay is een echte boerenmarkt, waar de locale bevolking graag naar toe gaat om iedereen weer eens te zien en een praatje te maken. Je kunt er de traditionele "Tourteaux fromagés" kopen, die oorspronkelijk met geitenmelk worden gemaakt. 

Ook is er de traditionele koeienmarkt, één van de grootsten van west-Frankrijk: vanaf een uur of zes 's morgens worden er in de koeienhallen dieren verhandeld. In de hallen van de markt kun je daarna geitjes, lammetjes, konijnen, kippen en ander kleinvee kopen. 

Kortom: de markt in Lezay is echt een beetje rondwandelen in het Frankrijk van hoe het vroeger was. Compleet met die populaire, echte 'markt-'muziek waar veel Fransen zo dol op zijn. 

Donderdag en zaterdag: Niort (35 km)

Niort heeft een leuke markt, wat stadser van sfeer, in en rondom de mooie markthallen, met uitzicht op de Donjon. Je kunt in Niort uitstekend op terrassen zitten, bij de markt, of aan de Place de la Brèche (lunch!).

Niort is overigens ook een leuk, wat provinciaals stadje, waarvan de binnenstad helemaal onder handen is genomen (en met veel succes, wat mij betreft). Een fijne winkelstraat, waar de winkelpanden uit de laat negentiende eeuw en begin twintigste eeuw mooi uitkomen. Als je wat van de winkelstraten af beweegt, kom je de meest fantastische panden uit allerlei tijdperken tegen, vanaf de Middeleeuwen! Omdat de meeste huizen uit kalkzandsteen zijn gebouwd, doet Niort heel zuidelijk aan. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de Sèvre Niortaise (die rivier die bij Sepvret uit een negental bronnen ontspringt!), de Donjon en de Pilori te bewonderen. Nadat je uitgebreid hebt tegoed gedaan aan de lekkernijen in de Halles natuurlijk!

2012 Niort Centreville 0032 Separator 2012 Niort Centreville 4358

​Vrijdag: markt in Melle (8 km)

De markt in Melle is een echte markt in een klein stadje, waar dit jaar ook de tweejaarlijkse moderne kunsttentoonstelling plaatsvindt. Bij het Office de Tourisme kun je leuke souvenirs (Artisanat d’art) en lekkere plaatselijke lekkernijen kopen. 

Voor de lunch kun je vervolgens heel goed terecht bij Café de Boulevard, die biologische hartige taarten serveert tegen een schappelijke prijs, of bij restaurant Les Glycines, waar je je 's middags tegoed kunt doen in de "Brasserie melloise".

Zaterdag: Saint-Maixent L’Ecole (28 km) & Niort

Img 4086

De markt in het wat slaperige stadje Saint-Maixent L’Ecole is onze favoriet: je vindt er veel lokale producenten van groenten en fruit, en goede slagers. En bovendien is L’Oriental een geweldig café aan het pleintje bij de hallen voor een kop koffie na afloop (in een gebouw uit de vijftiende eeuw!). Er is ook een goede crêperie aan het plein voor een lunch na de markt.

Voor meer foto's van onze geliefde markt in Saint-Maixent L'Ecole kunt u hier kijken >>.