De Deux-Sèvres, het land met méér dan twee gezichten!

Arbremort Blot 450Px Separator 1503 St Maixent Lecole 4084

Ooit gehoord van de Deux-Sèvres? Nauwelijks bekend, heel geliefd en om nooit meer te vergeten...

Het land van de imposante prehistorische grafheuvels, de Middeleeuwse handel van zout en graan, de godsdienstoorlogen, met zijn kastelen en kasteeltjes, families en familie-vetes, de gebruikelijke achttiende en negentiende eeuwse Franse plattelandsgeschiedenis en twintigste eeuwse ontwikkelingen laat zich in al haar schoonheid gemakkelijk ontdekken door allen die een beetje van zoeken houden..

Welkom in de Deux-Sèvres dus: onbekend, maar zeer bemind door hen die er wonen en werken, en niet in de laatste plaats door hen die het bij toeval ontdekt hebben...

Kijkt u maar eens hier om foto's te zien die door enthousiaste fotografen op Flickr zijn gepost >>

De Deux-Sèvres in een notedop

Géén hoge bergen en diepe dalen, géén steden uit de top-tien lijst van Frankrijk, géén sneeuw of pistes, maar ook géén massatoerisme, géén files, géén mega campings. Maar wel heel veel andere, bijzondere, poëtische, historische, culturele dingen te ontdekken in een prachtige natuurlijke omgeving en van menselijke schaal.

Dat is misschien wel de Deux-Sèvres in een notedop.
Oh nee, we vergeten nog te melden dat de Deux-Sèvres gezegend zijn met een mild zeeklimaat, en dat er net zoveel zonuren zijn als in de Provence!

Ensoleillement France

Ontdek het 'best bewaarde geheim van Frankrijk'

2012 Niort Centreville 8021 Separator 160523 Exoudun 850Px 4352

... en laat u verassen door dit prachtige departement!

De kastelen, dorpjes en stadjes, kastelen, het water, de natuur, het alom aanwezige steen, de vele weggetjes die het land doorkruisen en die aanleiding zijn voor prachtige wandel- en fietstochten en leiden tot onverwachte ontdekkingen van vergeten hoekjes, de markten en "brocantes", vormen samen het gezicht van het rustieke en landelijke Frankrijk. 

Een kleine greep uit de bezienswaardigheden:

  • Parthenay, een bijzonder middeleeuwse stadje met twee geweldige festivals (juli)
  • le Nombril du Monde, de anti-thèse van een pretpark, poëtisch en verassend
  • nog meer romaanse kerken...
  • en ik zal de lijst aanvullen als er weer nieuwe artikelen op de blog zijn!

Ook een stukje verder rijden is de moeite waard!

Maar de goede bereikbaarheid van de ernaast liggende departementen maakt dat u kunt genieten van de rust van kleine campings, goede hotels en mooie chambres d''hôtes, maar van hieruit ook heel gemakkelijk La Rochelle, de Futuroscope of Cognac kunt bezoeken.

De festivals en de vele culturele manifestaties (hier kunt u een actueel overzicht vinden op de site van een regionale krant), de bescheiden maar actieve bevolking en de wil tot veranderen van politiek en instanties, maakt dat de Deux-Sèvres tevens openstaat voor moderne ontwikkelingen en méér is dan alleen maar rustiek en landelijk.
Wist u bijvoorbeeld dat het het tweede departement van Frankrijk is wat computerdichtheid betreft? Dat komt door de hoofdkantoren van alle landelijke onderlinge verzekeringsmaatschappijen die in Niort zijn gevestigd, waar u wel de voordelen, maar niet de lasten van heeft als toerist!

Deux-Sèvres, het land van de 2 Sèvres rivieren

De Sèvre Nantaise (die ontspringt in het noorden van het departement) en zich een weg baant naar zee via Nantes, en de Sèvre Niortaise, die haar bronnen heeft in het dorpje Sepvret, in het zuiden van het departement en via Niort en La Rochelle naar zee stroomt zijn de twee naamgevende rivieren van het departement. De Sèvre Niortaise is ook nadrukkelijk aanwezig in Niortde hoofdstad van het departement.

Want water is alom tegenwoordig in de Deux-Sèvres, om te beginnen met de twee naamgevende rivieren. En niet te vergeten in de Marais Poitevin, een indrukwekkend moerasgebied ten westen van Niort ('Grand site national'). Of de vele waterplekken in de Pays de Gâtine...

Een paradijs dus voor tekenaars en schilders, vissers, wandelaars, vogelliefhebbers en fietsers. Maar ook voor al diegenen die even weg willen van drukte en de rust van het platteland zoeken, dat nog oorspronkelijk aan doet, en dat zonder daar al die andere toeristen tegen te willen komen :-).

160523 Exoudun 850Px 4348

Kortom: een bezoek aan de Deux-Sèvres is een hachelijke onderneming.

Want wie er éénmaal geweest is, wil er steeds weer naar terug.

Dus: welkom in ons departement en tot ziens bij een volgend bezoek! We hopen u op deze pagina's alvast een voorproefje te geven. En verder kunt u ook onze Flickr albums bekijken, waar het één en ander over het departement te zien is: 'patrimoine' en cultuur, natuur en een speciaal album met foto's van de markten en van Niort. Veel kijk- en leesplezier!