Ronddwalen in Niort

Place de la Brèche, het nieuwe centrum van de stad Niort

2012 Niort Centreville 4385

Niort is een slaperig provinciaals stadje, tenminste, als je het met Parijse ogen bekijkt. Maar in dat stadje is veel te zien, en trouwens, ook best veel te beleven.

Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik er plezier in kreeg om naar Niort te gaan: in eerste instantie vond ik Poitiers veel spannender en bruisender. Maar dat is veranderd, en zeker niet in de laatste plaats door de enorme werkzaamheden die van het centrum een fijne plek hebben gemaakt: de Place de la Brèche herbergt een enorme (en mooie!) parkeergarage eronder, en daarboven is het goed toeven! Een mooi park, met een leuke speeltuin (zie foto). Echt een plek waar de inwoners van Niort zich graag verzamelen, om op het gras te zitten, te spelen, niets te doen, of in de zomermaanden af te koelen onder de enorme fontijn/waterplaats (zoals veel steden die tegenwoordig kennen).

En je kunt geweldig lunchen op één van de terrassen en restaurantjes die aan de place de la Brèche liggen!

In Niort moet je eigenlijk continu omhoog kijken...

Omhoog kijken is het devies, want de winkels verbergen een rijkdom aan bouwstijlendie je in Niort (ook daarin verschilt deze stad niet van zovelen andere in Frankrijk!) kunt tegenkomen: middeleeuwse vakwerk huizen, renaissance en art nouveau - het is er allemaal. 
Niet alleen is het omhoogkijken geblazen trouwens, maar als je wat gaat ronddwalen in de straatjes buiten de twee centrale winkelstraten, dan kom je er nog veel meer tegen! En het is goed voor je conditie ook, want hoewel het allemaal vlak lijkt, kom je er dan pas achter dat er behoorlijke niveauverschillen zijn.

1607 Niort 850Px 6611

Shopping!

2012 Niort Centreville 7799

Je kunt in de binnenstad van Niort prima winkelen: hoewel de gegoede burgerij van deze rijke stad daarvoor liever naar La Rochelle gaat, vinden wij (de dochters en ikzelf) dat je prima met veel plezier lokaal terecht kunt. Van jong en hip tot chic en duur, het is er allemaal. Wij zijn erg gek op de theewinkel, de designwinkel en de geweldige boekwinkel, om er maar eens een paar te noemen!

En als je in de binnenstad bent uitgekeken, dan kun je altijd nog uitwijken naar de onvermijdelijke "shopping malls", waarvan er verschillende zijn. Die bij de Géant is zeer geliefd, omdat je daar niet alleen leuk in de winkeltjes eromheen terecht kunt, maar ook omdat het een echte hypermarché is, met heel veel keus, voor Nederlandse begrippen.

De markt, het andere centrum

Niort heeft zoals bijna alle steden en stadjes in Frankrijk ook haar hallen: zelfs als ze overal in het land erg op elkaar lijken, blijven ze zeer de moeite waard. Die van Niort zijn daarop geen uitzondering: ze vormen het 'andere centrum' van de stad. 
De glas-, gietijzeren en staalconstructies die aan het einde van de negentiende eeuw zo in zwang kwamen (gebaseerd op de hallen van Parijs die door de architect Baltard zijn gebouwd) zijn nog steeds mooi, niet in de laatste plaats omdat ze de omgeving zo fraai reflecteren. De (huidige) hallen van Niort werden in 1865 herbouwd, nadat de oudere versies aan brand ten onder waren gegaan. Ze zijn gebouwd op funderingen van 12 meter, die nodig waren vanwege de nabijheid van de Sèvre Niortaise.
Als je iets meer over de architectuur van de hallen van Niort wilt lezen, dan kun je op deze Franse site terecht.

Wie aan markthallen denkt, denkt meteen aan wat er zich in en rondom afspeelt: de markten, die zowel door toeristen als door de Fransen zelf geliefde momenten van de week zijn. En de markt op donderdag- en op zaterdagmorgen is wat mij betreft nog steeds een topper: niet alleen kun je er geweldig groenten, fruit, vlees en planten kopen, maar de sfeer rondom de hallen - met uitzicht op de Donjon - en op de terrasjes eromheen is geweldig!

2012 Niort Centreville 0042 Separator 2012 Niort Centreville 0035

Voor meer informatie over Niort

2012 Niort Centreville 4358

Voor meer informatie over wat er in Niort allemaal gebeurt, kunt je terecht op hun Twitter account of op de website van NiortHier kunt je terecht voor een overzicht van alle evenementen >>.