Parthenay, het Carcassonne van de Poitou

Parthenay, het Carcassonne van de Poitou

Parthenay 850Px 14057549480 Dd5537A9D6 O

Versterkingen, versterkte stadspoorten, klokkentorens...... de hoofdstad van de Pays de Gâtine (in het centrum van het departement Deux-Sèvres) is een prachtig Middeleeuwse stadje. Meer dan dertig verdedigingstorens, vier toegangstorens en de één kilometer lange verdedigingswal maken van Parthenay een soort tweede Carcassonne.

De rivier de Thouet stroomt door Parthenay, maar ook een secondaire pelgrimsroute naar Compostella - je kunt er menig pelgrim tegenkomen, waarvan er sommigen ook een stukje zuidelijker La Grosse Talle aandoen! Vandaar ook de noordelijke toegangspoort, de "Tour Saint-jacques" die zo bijzonder is door zijn amandelvormige torens, die je overigens ook terugziet in de Tour de l'Horloge, aan de andere kant van de stad. 

De kleine, slingerende straatjes die zo kenmerkend zijn voor Middeleeuwse steden voeren langs vakwerkhuizen met originele baksteen en de Romaanse kerken van Parthenay, zoals de kerk Parthenay le Vieux, horen tot de 'chefs d''œuvre', hoogtepunten van de Romaanse kunst in de Poitou. Als u deze kerk bezoekt, let dan vooral op "Le Cavalier".

Parthenay heeft het label "Pays d'Art et Histoire" gekregen, hetgeen zoveel wil zeggen als dat de architectuur en de geschiedenis belangrijk genoeg zijn om te vermelden, maar ook dat er een uitgebreid programma is dat die onder het voetlicht van de bevolking en toeristen te brengen. Wel in het Frans, maar toch.

Een echte festivalstad

In Parthenay worden elk jaar een aantal interessante festivals georganiseerd: 

  • zo is er begin juli de FLIP, Festival Ludique International de Parthenay.
    Wij noemen dat oneerbiedig het "spelletjesfestival", maar dat dekt de lading wel heel goed. De hele stad wordt omgetoverd in een enorm spelletjesfeest, waar je kleine, grote, individuele spelletjes en spelen, groeps- en familiespelletjes, spelletjes wedstrijden, nog-nooit-ergens-anders-vertoonde-spellen en nog veel meer kunt doen. Echt een aanrader! Als je meer van de sfeer wilt voelen, kun je onderstaande video bekijken.  • En dan: Festival "De Bouche à Oreille", eind juli, met nieuwe en traditionele muziek. Ook hier weer een filmpje, om vast een beetje in de sfeer te komen, van één van de bands. Ik ben een absolute fan van de Gonzo Band (Fanfare Etrange Gonzo heten ze eigenlijk), dus voilà - daarom!  

Gravure : https://www.flickr.com/photos/...

Photo vue sur Parthenay : Alain Joseph - https://www.flickr.com/photos/...

De romaanse kerken van de pays mellois

De romaanse kerken in de Poitou-Charentes bij elkaar in een groep op Flickr

Land van boeren, handelaren en minnestreels

De romaanse kunst van de Poitou

Ook in deze categorie Wandelen in de winter Le Puits d'enfer: voor een klim- en wandelervaring alsof je in de bergen bent De tumuli van Bougon, de grootste te bezoeken grafheuvels van Europa Ronddwalen in Niort Kasteel Saint-Mesmin, een duik in de Middeleeuwen Exoudun Tanialos, een Gallisch dorp Pretpark Le nombril du monde, de navel van wereld Land van boeren, handelaren en minnestreels De Tumuli en het museum van Bougon: een duik in de prehistorie Ronddwalen in Niort Exoudun Land van boeren, handelaren en minnestreels Wandelen in de winter Le Puits d'enfer: voor een klim- en wandelervaring alsof je in de bergen bent De tumuli van Bougon, de grootste te bezoeken grafheuvels van Europa Kasteel Saint-Mesmin, een duik in de Middeleeuwen Tanialos, een Gallisch dorp Pretpark Le nombril du monde, de navel van wereld De Tumuli en het museum van Bougon: een duik in de prehistorie