Nieuwe daken!

Nieuwe daken voor de "hangars aan de overkant"

2018 05 15 Noel Loizeau Lgt 09 20 02

Sommigen van u hebben La Grosse Talle alleen maar gekend met een dak links (dat van de "dichte hangar") en met een dak rechts (dat van de "open hangar"). De benamingen waren overigens de laatste jaren wat vreemd, want de ruimte ertussenin was pas echt "open" :-). Daarvan was het dak namelijk ingestort, en dat werd weliswaar aardig gecamoufleerd door de boom ervoor, maar toch, het was niet ideaal. En veel meer "open" dan de "open hangar".

Die "ruimte ertussenin" noemen we trouwens "het keramiek atelier". En dat komt omdat ik daar nog ooit... mijn keramiek atelier wilde installeren. Ik trof in een fotoboek dat ik ooit maakte over de eerste ontmoeting met La Grosse Talle (dus voordat we het kochten) de benaming "keramiek atelier" al aan. Dat maakte deel uit van de dromen uit de beginjaren van ons avontuur op La Grosse Talle, waarvan alleen de naam is gebleven. 

(Op de foto hierboven ziet u hoe de hangars erbij stonden toen we voor het eerst op La Grosse Talle kwamen in 1992.)

Daken... en dan?

1805 Lgt Travaux 2

En we hebben natuurlijk altijd nog onze plannen, daarvan kun je er nooit genoeg hebben. Het oude plan van keramiek maken in het keramiek atelier maakt alleen plaats voor een nieuwer plan, dat van een woning/gîte. 

En deze plannen nemen langzaam vorm aan: als u wilt weten waar we allemaal aan denken, kijk dan hier op Pinterest. Daar verzamelen Annelot Wartna en ikzelf ideeën en tekeningen voor wat het moet worden. Een huis/gîte, modern en transparant, met inachtneming van de oorspronkelijke architecturale elementen.

Het aanpassen van een bestaande schuur van 7 bij 7 meter aan de eisen die we aan een woning stellen is best lastig: het vierkante formaat en de hoogte van het plafond maken dat je er al snel een zwembad-gevoel in krijgt. Ik heb in al die jaren in Frankrijk heel veel schuren omgebouwd zien worden tot huizen, en vond dat lang niet altijd een geslaagde operatie. In het slechtste geval zit je als minuscuul mensje in een enorm volume klein te zijn (zonder dat de hoogte echt een functie heeft), in het beste geval.... euh, dat heb ik nog niet gezien. 


(Dit is de achtermuur, met "zicht" op het achterveld. Die muur wordt zal moeten plaatsmaken voor een transparantere oplossing als we aan de "echte" verbouwing toe zijn. Voor nu geeft het mooie plaatjes :-).)

Daarom staat min of meer vast dat er gewoon een verdieping in wordt gebouwd. Dat betekende dat het dak moest worden verhoogd, anders komen we niet aan de benodigde hoogte. Maar daarmee werd ook het zicht van de gebouwen fundamenteel veranderd: in de oorspronkelijke vorm is het rechtergedeelte een lang, laag dak met een steilere hellingshoek dan het linkerdak (dat van de "gesloten hangar"). In de nieuwe configuratie zijn linker- en rechterdeel ongeveer even lang en verliezen we dus de "ingaande" beweging van het lagere dak in het hogere volume. Daarvoor in de plaats hebben we nu een massiever linkerdeel, en krijgen we een nieuw dak op het kortere rechterdeel. 

Wat ons betreft is die operatie geslaagd: het aanzien is fundamenteel anders, hetgeen je ook goed kunt zien vanaf de achterkant, maar wel mooi. En omdat we voorzien dat er een ruimte uit de oorspronkelijke "dichte hangar" bij het middendeel wordt getrokken, lijkt dat nu ook een logischere operatie. 


Voor mijn eigen plezier hier nog een plaatje vanuit het keramiek atelier op het huis, bewerkt alsof het lang geleden is genomen.